Wednesday, November 21, 2007

kepada eduardo sila hantar england ke hell.

hari ini aku nak pesan sikit kepada pengguna2 tandas awam,

jangan sesekali tutup penutup jamban duduk.

aku tak suka.

tadi ketika di dalam tandas awam aku telah mencipta satu pepatah yang dieksploitasi dari filem forest gump,


life is like membuka penutup jamban duduk di tandas awam, you never know what you gonna get.

sekian.

Monday, November 19, 2007

penat beb.

hari ini aku pergi pejabat lawyer naik LRT.

dan aku puasa.

mungkin aku rasa jalan ini boleh buat aku save budget sikit sebab gua tgh kering beb.

tapi sayang..menu berbuka aku tadi dah boleh cover 2 hari punya expense. cheh.

masa aku dekat pejabat lawyer tadi aku teringat salah satu scene dalam filem bee movie.

scene di mana seekor gajah bertanya kepada nyamuk, " so, you're a lawyer too?"

nyamuk cakap, "well i'm already a blood-sucking parasite, all i need is just a briefcase"

ha ha.

Friday, November 16, 2007

jangan baca

lecturer financial management aku cakap dalam kelas, there's no such thing as a free lunch.

aku jawab, "er..kenduri kawin?"

dia cakap kenduri kawin bukan free lunch, sebab kita kena letak duit dekat tangan dan salam tuan rumah.

selepas kelas, aku ada appointment dengan classmate, mukhidinov, di sekitar kuala lumpur (gempak kan bunyik)

aku suka borak dengan mukhidinov sebab dia suka praktik perkataan2 bahasa melayu yang dia belajar, tak macam orang iran yang suka belajar mencarut dalam bahasa melayu.

semalam sorg mamat iran datang kat aku dan cakap "susu".
ntah siapa yang ajar perkataan tu dekat dia pun aku tak tau, susu bukan mencarut laa..

sebelum pulang kami lepak layan teh tarik dan mukhidinov banyak mengajar aku tentang jangan terburu-buru dan keep all your plan under your hat.

aku malas taip panjang2, tafsir sendiri.

dia juga telah membelanja aku makan tapi tiba2 aku teringat kata2 lecturer gua.. theres no such thing as free lunch

jadi aku rasa kita boleh carik free lunch tapi kena pandaila, pergi kenduri kawin tapi jangan salam tuan rumah ke ape.

ok aku tau entry ni adelah sangat mengarut dan takde isi oleh itu di sini saya ingin mengucapkan selamat maju jaya kepada anda.

sekian.

Thursday, November 08, 2007

happy deepavali

oleh kerana aku dah minat baca buku sekarang,

apa yang aku dapat daripada buku-buku warren buffet.

  • prinsip 'start early' , mulakan karier anda secepat mungkin, warren buffet memberitahu bahawa beliau start late dalam membeli share pertama beliau - iaitu pada umur 11 tahun
  • beliau membeli ladang pertama pada umur 14, hasil daripada kerja menghantar surat khabar.
  • company beliau kini mempunyai 60+ anak syarikat dan setiap tahun beliau hanya menulis surat kepada semua CEO syarikat2 tersebut, dengan pesanan (buffet's famous quote)
    • rule no.1 , do not lose your shareholder's money.
    • rule no.2, do not forget rule no.1
  • tidak mempunyai driver, suka memandu sendiri untuk kemana2, menaiki kapal terbang biasa dan tidak mempunyai private jet, walaupun he owns the world's largest private jet company.
  • tak suka high society crowd, lebih gemar membuat pop corn dan kemudian menonton tv.
  • masih lagi tinggal di rumah yang dibeli 50 tahun dulu, kecil, tapi menurut beliau rumah tersebut mempunyai semua yang dia perlukan.
  • tidak membawa handphone ke mana2, dan tidak mempunyai pc.
  • banyak buku mengenai warren buffet diterbitkan dan tiada satu pun yang ditulis oleh beliau sendiri..antara famous prinsip beliau juga ialah "live your life as simple as you are"
dan banyak lagi aku malas mau tulis.
warren buffet - 2nd richest man in the world who has donated $31 billion to charity

apa yang aku mau cakap ialah warren buffet telah mengamalkan pesanan yang disuruh oleh Rasulullah dulu, besederhana dan bersedekah.

orang islam pun tak macam tu. ;)

Monday, November 05, 2007

arsenal 2 man u 2

sedikit mengenai perlawanan arsenal dan man u.

dramatik, gallas menjaringkan gol sendiri dan kemudian menjaringkan gol penyamaan di saat2 akhir.gambar di bawah ini menunjukkan reaksi fabregas selepas gol penyamaan yang dramatik itu.

(klik gambar untuk layan)

menurut beberapa sumber daripada kenalan fabregas (bojed) , mesej yang disampaikan oleh fabregas kepada rio ferdinand (rio ferdinand! rio ferdinand! gaya hasbulah awang) ialah

"ngetop...ngetop!"

ferdinand terus emo apabila mendengar mesej itu


dan kepada sesiapa yang ingin mendaftar sebagai fan club nenek gooner ini, sila hubungi saya sekian terima kasih.

maaf nek cucu tumpang lalu.

Saturday, November 03, 2007

millionaire's plan


jom kita cerita sikit pasal millionaire plan untuk average joe.

kepada semua average joe, (termasuk aku)

study gambar ni betul2, dan buat millionaire plan anda.

esok cikgu nak tengok homework kamu semua.

ingat, hanya ada one& only syarat untuk plan ini berjaya, simpan 20% (dalam gambar 20%, kalau 35% ?) at the moment anda menerima paycheck.

nak invest dekat mana? buat investment portfolio kau sendiri (ok ni homework lain)

kalau anda gagal menjadi millionaire pada masa ditetapkan,

simple,

anda melanggar one & only syarat itu.

selamat menjadi millionaire.

dan kepada average joe dlm plan ni, selamat memilih investment3 dan menjadi millionaire pada umur 44 =)