Thursday, November 27, 2008

mungkin untuk bacaan seorang gooner sahaja.

kepada lelaki-lelaki di luar sana yang merasakan hidupnya tidak ke mana-mana;

meet cesc.

cesc mula menonton bolasepak pada umur 9 bulan di camp nou bersama datuknya. kerana minat yang mendalam beliau menyertai pasukan belia barcelona tapi biasalah ia tidak menjanjikan apa-apa.

berhijrah ke kota london kerana polisi pemain muda arsenal.*

membuat appearance dalam first team pada umur 16 kerana kecederaan patrick vieira & gilberto.

menjadi penjaring termuda uefa champions league.

mewakili pasukan spain dan menjadi pemain termuda dalam sejarah 70 tahun bolasepak negara itu.

.
.
.
.
.

pada 24 november 2008, pada umur 21, francesc fabregas, menjadi kapten pasukan arsenal.

cesc; beliau menjadi jawapan kepada persoalan semua gooner dari afrika ke india singapura ke russia di istana atau di parlimen di belakang jalan dan di bar; kakitangan awam, ahli perniagaan dan askar; yang berjalan di islington dan hertfordshire dengan risiko berdepan dengan penyokong spurs; yang merasa 24 hari tanpa menang adalah eternity; yang tidak boleh tidur dan terjaga di malam hari-

our destiny is shared, and a new dawn of Arsenal leadership is at hand.

cesc adalah harapan kepada every struggle and depression. cesc menjadi topik semua mesej pesanan ringkas yang dihantar di setiap ceruk rangkaian telekomunikasi dunia.


cesc adalah a story about how far a man can go.


ok aku rasa aku dah jauh terpesong.

kepada jantan-jantan yang sesat dalam sangkar yang kau sendiri cipta; opportunity tidak datang ketuk pintu. pergi cari.


atau anda perlu jumpa abu simbel.

ta!

*opportunity

Monday, November 24, 2008

diet 101

aku tengok mak & adik aku diet kaw-kaw skarang.

dan mereka akan menderita menelan air liur bila tengok aku makan.

aku rasa aku tau sabda Nabi mengenai diet;

"makan ketika lapar berhenti sebelum kenyang"


jadi kenapa bila lapar, tak makan?

Wednesday, November 19, 2008

nothing is certain accept death and taxes.

saya ada jiran.

jiran saya ada kereta mitsubishi lancer.

dia pergi kerja naik motor.

bini dia naik kancil.

kereta dia so far aku rasa baru bergerak 3 kali dalam tempoh 3 bulan.

kereta itu perlu dibayar setiap bulan, lebih mahal dari rumahnya.



Chuck Palahniuk, Fight Club, Chapter 5:

You buy furniture. You tell yourself, this is the last sofa I will ever need in my life. Buy the sofa, then for a couple years you're satisfied that no matter what goes wrong, at least you've got your sofa issue handled. Then the right set of dishes. Then the perfect bed. The drapes. The rug. Then you're trapped in your lovely nest, and the things you used to own, now they own you.


ta

Monday, November 17, 2008

snippets

hari itu aku bagitau ah cong tentang sepupu aku yang tinggal di jelai.

perbualan kami terus terpesong mengenai video 3gp budak felda jelai.

aku baru sedar dalam tempoh 5 tahun, teknologi telah banyak mengubah orang melayu.

dari zaman vcd pramugara terlampau hingga 3gp sayang-sayang-ohmygod.

kepada semua anak dara melayu, aku tujukan karya abdullahjones yang dipetik dari blognya telanjang dan tersenyum;


diatas daun ada kumbang
memakan daun perlahan-lahan
setelah kenyang kumbang terbang
tinggal daun berlubang-lubang

daun berlubang tidak cantik
mata memandang hati berdetik
-ah, itu daun sudah berlubang
bekas makanan pria kumbang

itu ibarat anak gadis
tiada usaha akhir yang manis
pelihara dirimu duhai sayang
hati,hati, jangan kangkang sembarang.




(sekadar gambar hiasan)

Thursday, November 13, 2008

kau sihat pun dah banyak menyusahkan aku, kau pengsan pulak kat siniiiii

ya anak-anak,

hari ini saya nak beri nasihat sedikit mengenai kata-kata itu ibarat pedang yang boleh menikam.

sebagai contoh Ray Wilkins, coach pasukan chelsea berkata sebelum perlawanan league cup;

it's all about winning trophies when you're a big club. The fact we've won the Carling Cup twice in the last four years and Arsenal have won none justifies our policy,

"You enter a competition to win the competition. Why go into it if you're not concerned whether you win it? Playing a young or weakened team undermines the value of the competition. And we have not and will not do that. We want to w
in it, big time."


ya, wilkins telah mengutuk pasukan arsenal yang menang perlawanan league cup dengan pasukan muda dengan purata umur 19 tahun.

pasukan chelsea selepas itu bermain dengan kesebelasan utama untuk bertemu pasukan-liga-bawahan burnley.

dalam perlawanan itu drogba menjaringkan gol pendahuluan dan menunjukkan jari tengah kepada penyokong burnley.

dia ingat dia dah menang. tapi gembira dia tak lama sebab chelsea kalah game itu.




anak-anak,

saya juga menasihati supaya jangan menunjukkan isyarat jari tengah ketika menjaringkan gol.

lagi2 bila pasukan anda end up kalah dengan pasukan bawahan.

gaya memanah usain bolt atau boxing dengan tiang bendera tim cahill mungkin lebih kool.


ta!

Tuesday, November 11, 2008

meet cristina rollover.

pada hari sabtu yang lepas, saya telah pergi melaka untuk melepakkan diri di rumah kawan saya.

saya berbuat begitu adalah kerana untuk suka-suka sahaja.

saya berasa sangat gembira sebab saya dapat makan ikan bakar, makan nasi ayam xl, makan cendol dan juga makan a&w.

oh baru saya perasan yang semua program banyak makan sahaja. macamana nak memperolehi berat badan unggul kalau begini.

at least saya tak makan set ayam goreng + order extra burger dan kemudian telan air liur tengok meja sebelah makan waffle macam kawan saya memang nafsu jin betol dia tu.

malam sabtu itu juga saya berasa happy sebab arsenal menang dengan man utd, samir nasri telah menjaringkan 2 gol.



semasa nasri meraikan gol kedua, saya telah menghantar pesanan ringkas kepada bojed;

"nasri dah azan dah..."

bojed membalas; " kau tunggu kejap lagi diaby doa qunut"



sekian.