Friday, September 26, 2008

ramadhan.

thamud dipanah petir
tertiupnya taufan kepada kaum 'Ad
terbaliknya bumi pada kaum nabi luth.

apa bezanya dengan financial crisis?

balasan tuhan yang dulu adalah sangat jelas dan nyata;

dan balasan tuhan hari ini, adalah lebih dahsyat.
manusia tidak sedar yang mereka sedang ditimpa bencana.

dan nikmat tuhan manakah yang engkau dustakan?

Sunday, September 21, 2008

meet uncle Arsène

bila orang cerita pasal successful investor - orang akan bercerita pasal ben graham, warren buffet, Joel Greenblatt.

yada,yada,yada.

hari ini masa kat mapley aku terfikir seorang investor tegar yang aku follow dari aku kecil - mr. arsene wenger.

yeah. investor dalam football market.

arsene beli player below their 'intrinsic value'.

arsene tak beli over-rated player dan bagi statement "he's worth every penny".

arsene beli satu2 player bila semua orang takut nak beli that player.

arsene tak gopoh bila semua orang bagi dia 'buying pressure'.

arsene tak gopoh bila club announce ada 30m fund utk beli player.

bila semua club2 lain beli player masa transfer window, arsene jual player yang dah ada value.

arsene tau bila nak jual henry, bila nak jual vieira, bila nak jual pires, bila nak jual ljungberg - masa diorang tgh 'bearish reversal'.

arsene seorang risk taker.

dan yang paling penting bila theo walcott became talk of the town sebab score hat-trick untuk england, dia bagi respond "i didnt watch the game".


in arsene we trust.

Saturday, September 20, 2008

chedet

Finally, research 1 taun setengah aku dah menampakkan hasil.

merill lynch, Lehman Brothers to AIG.

ya, that AIG.

tun mahathir (hidup tun), dalam blognya;

" I read this morning that the Federal Reserve Bank will loan to AIG US$85 billion to prevent it from going into bankruptcy.

I remember well how we were told never to bail out failing companies. But in the last one year the Fed has bailed out dozens of failing banks, mortgage corporations and other businesses. Altogether the bail out has cost the Fed almost US$500 billion dollars.

I just wonder where the money comes from. Does the Fed hold hundreds of billions of dollars in readiness to rescue failed banks? I don't think so.


The money used is "created" through entries in account books. No cash or dollar notes are issued or even printed. Like a magician, the Fed make money from invisible sources.




AIG, the biggest insurance firm in the world, kini milik Federal Reserve.

mungkin man. u boleh tukar sponsorship logo kat jersey dia.

kesimpulan = zaman kejatuhan man u telah bermula. yeah.

Wednesday, September 03, 2008

penantian satu penyiksaan.

apa yang anda boleh buat jika anda seorang billionaire?

mungkin membeli sebuah pulau;

atau takeover syarikat minyak;

al fahim, seorang billionaire dubai telah membeli manchester city dan berbelanja 32 juta pound sterling untuk seorang player.

all in one damn night.

lebih 100 player had been speculated to join arsenal, and arsene wenger end up buying no one.

sekian, luahan hati seorang gooner yang stay up satu malam pada transfer deadline menanti news yang tak pasti.




why so serious?