Thursday, February 26, 2009

restoran hameediyah

jarang aku nampak minah yang seksi dan daring macam yang aku nampak kat depan aku ni.

selalu kedai mamak ni penuh dengan mak-mak je.

aku minum sorang-sorang dekat depan kaunter. kerja berlambak kat office. dia lalu depan aku buat muka serius.

"ane!"

seksi jugak suara dia.

"bagi silly cos!"

nak mintak cili sos pun tersasul. nervous la tu.

Wednesday, February 18, 2009

stand up, if u hate tottenham

si kacang sudah balik!

beberapa hari sebelum dia pergi ke indo, aku cakap, "cang, orang dah niat kalau arshavin masuk arsenal, orang tulis nama dia kat jersey"

dia jawab, "kalau pasal bola laju je, tulis nama orang la kat jersey"

takkan aku nak tulis si kacang? mak ai. confirm kena gelak dengan penyokong spu*s.

aku jawab kat dia, "cang, nama awak orang dah lama tulis dalam hatiku ini"

tapi dia balas dengan carutan, bukan romantik ke camtu?

Wednesday, February 11, 2009

butterfly effect

pada satu hari ali pergi ke kedai untuk membeli kondom.

kondom putih 40 sen.  kondom hitam 50 sen. kondom biru 60 sen. 

ali bawak cukup-cukup 50 sen, terpaksala dia beli kondom hitam. nak ikutkan dia memang nak beli yang biru, kool sikit orang kata. kecewa jugakla ali, kalau ada 10 sen dah boleh beli yang biru.

10 taun lepas tu, anak ali tanya bapak dia, "bapak, apasal saya ni hitam sangat bapak, malu dengan kawan-kawan".

nasib baik kurang 10 sen, ali jawab, kalau tak biru kau!

the butterfly effect.

butterfly effect aku boleh simpulkan sebagai beberapa rantaian kejadian yang berlaku di atas semua keputusan yang kau buat, walaupun benda yang sangat kecil.

seperti sama ada kau mau kentut sekarang atau tahan, dan kentut 2 minit akan datang.

mungkin kalau pilih pilihan kedua, kau akan pendek umur, mati sepuluh tahun lebih awal berbanding pilihan pertama.

butterfly effect aku rasa boleh dilukis dalam bentuk flowchart yang sangat besar. dan banyak pilihan yang akan menyebabkan kau akan terperangkap dalam loop.

balik-balik berpusing-pusing kat bahagian tu.

jadi aku cadangkan kalau kau rasa kau terperangkap dalam loop, apa kata kau buat benda yang jauh sama sekali daripada pilihan-pilihan yang biasanya wujud dalam flowchart kau tu. 

contohnya kalau lapar, tidur. kalau bos bagi kerja, kau bagi dia kerja balik. kalau pergi kerja ikut short cut, pakai jalan jauh. kalau ada masalah duit short, sedekah separuh duit yang kau ada.

try tengok apa jadi. barula misterius. flowchart akan jadi lebih besar. 

mana tau nanti kalau kau dah berjaya macam tony fernandes, orang tanya "apakah rahsia kejayaan tuan?"

"nasib baik aku baca entry kat blog farid tu, kalau takk..."

ta!

dreamer

kampung dato harun tu bapak kau punye ke? dia tanya.

aku jawab, dalam malaysia ni ade dua orang je nama harun, bapak aku yang lagi satu.

develop satu township atau taman perumahan yang dinamakan sempena nama aku will always be my biggest dream.

taman tun dr farid.

kalau main cash flow 101, aku akan pilih dream untuk bina business school kanak-kanak yang ada their own stock market managed by school's admin.

mesti gambar aku terpampang dekat hall.

kalau nak bagi contoh terdekat, masa zaman aku budak-budak dulu, bapak aku ada kawan nama dato rashid. bini dia nama datin rashidah. memang perfect couple la nama rashid & rashidah. datin rashidah ni dulu sama-sama bukak kedai florist dengan mak aku. dato rashid ni pulak developer, masa zaman tu dia develop satu taman dekat seremban dan taman tu dinamakan sempena nama bini dia.

salah seorang partner dalam project tu pulak memang buat music production, dan atas sebab-sebab tertentu, diorang kena buat satu lagu untuk project tu.

tak lama lepas tu, aku bukak radio, aku dengar sebuah kumpulan rock agung tengah nyanyi lagu hit bertajuk "Taman Rashidah Utama".

peh!

Wednesday, February 04, 2009

walimah.

hukum menghadiri walimah atau perkahwinan adalah wajib, sama ada kau dapat kad atau tak dapat kad. hukum kad ni aku tak tau siapa yang cipta.

last weekend aku pergi dua wedding budak sekolah, yang dua-dua aku tak rapat.

satu wedding penuh dengan kawan-kawan sekolah, dan satu lagi tak ada langsung kawan sekolah yang datang.

kepada adham dan khuzaili, kalau kau dah jadi menteri 20 tahun dari sekarang, at least bila aku datang jumpa kau nanti, kau ingat aku ada datang wedding kau.

selamat pengantin baru, dude.

23

any message to arsenal fan, andrey?

"trust in me, trust in arsenal"


arshavin transfer saga, at last, officially ended. sehari selepas transfer deadline. how about that.

on and off and on and off and on.

20 million, 15 million, 13 million, 15 million plus potong gaji, berada di london, tak berada di london, tak ada plane, pakai private jet, working permit is on, wenger deny working permit rumour, already signed, tak jadi sign, deal is off dan pulang ke airport tapi flight batal sebab london salji teruk dalam 4 tahun, then the deal is on again, pejabat FA tutup awal sebab salji teruk, FA tak luluskan, FA luluskan, arshavin pakai no 13, arshavin pakai no.23.

at last.

Monday, February 02, 2009

hari wilayah.

hari ini, wilayah persekutuan putrajaya, cuti.

tapi aku kena siap lagi awal dari biasa. pukul 8 dah jalan pergi ke seremban. kena jumpa pegawai kat PTG seremban ada isu geran tanah.

pegawai tu kata, "muda-muda lagi dah jadi pengarah. ada tanah. baguslah dah takeover business father you."

"saya kuli je", jawapan standard aku.

bukan semua anak nak kerja dengan father dia, dia jawab.

"you tau anak dato' isa (bukan isa samad, kebetulan aku memang kenal dato' isa ni, seremban is a small place), anak dia tak nak kerja dengan father dia. dia sekarang buat modelling. ada jugak offer berlakon sikit-sikit"

aku kata, dalam hati, nasib baik muka aku tak hensem. badan tak tough. kalau tak berlakon drama rtm la agaknya aku sekarang.