Monday, July 27, 2009

the number of time you win or lose doesnt matter. its how much you lose when youre wrong and how much you win when youre right -george soros


jarang aku cerita pasal share trading aku di sini, tapi hari ini hari yang sangat special di mana aku loss dalam masa beberapa minit sahaja.

hari pertama menggunakan platform baru, jupiter securities yang mana order yang dibuat matched dengan sangat cepat, aku baru ambil feel untuk click buy terus match. tak apalah, orang kata tuition fee.

next counter yang menarik ialah GPACKET (green packet berhad), tech industry, yang mana subsidiary mereka p1 wimax mendapat local contract dan sedang dalam perbincangan untuk memasuki indian market.


target entry price pada 86.5 sen (break 200ma resistance) with volume. MACD bergerak ke positive region (buy signal). must close above 200ma untuk confirm long term bullish trend.

renung-renungkan, dan selamat beramal!


Sunday, July 26, 2009

the story teller.



Al- Fatihah
di mana kan ku cari ganti serupa denganmu
the inspiration, great malaysian who really loves her country, the one who took our film industry to the next level.

so mana kita nak pergi ni? tanya aku kepada film industry.

Monday, July 20, 2009

paling jauh pemain bola malaysia boleh pergi

score 2 gol dalam perlawanan menentang manchester united dan headline akhbar perdana keesokan harinya terpampang "saya sudah tahu gaya van der sar".

Monday, July 13, 2009

life's a climb but the view is great kata hannah montana

hari ini kawan aku yang baru-baru ini tuhan seakan-akan menarik segala nikmat dalam hidup beliau, mendapat peluang kedua.

bagaimana rasanya 'mati hidup kembali' ?




kalau kau dilahirkan buta, apa perkara pertama kau buat jika tuhan berikan kau penglihatan?

Wednesday, July 08, 2009

balada minah dan mamat

sebuah karya pemuisi cyber tegar abdullah jones;

balada mamat dan minah.



mamat membuka celana
anunya mengiring ketepi
tidak menegang
tidak bisa bikin
minah bising mengerang

sejak hari dulu
hingga hari kini
mamat hanya bimbang
tentang anunya
tentang ininya

sembahyangnya kucar-kacir
kadang-kadang tiga
kadang-kadang dua
mamat tidak runsing
kerana yakin mati dihari tua

kepada minah mamat bilang
"sebentar yang,abang keluar
beli kopi,abang akan cari
yang lebih power dari semalam"

minah tersenyum tidak malu
"cepat sikit bang,ayang tak tahan"
jerit minah kuat hingga terdengar jiran
"persetankan orang,mamat laki aku"
kata minah dengan mata dibuat-buat kuyu

bergegas mamat menuju warung
matanya melilau mencari kopi
yang diketip dipapan

yang ini sudah dicuba minggu lalu
yang inu sudah dicuba minggu yang lagi satu
dua-dua itu jenama baru dalam pasaran
dua-dua itu tidak menepati sasaran

orang sibuk bincang pasal selsema babi
siapa syiah siapa wahabi
mamat tidak angkat peduli
yang penting malam ini
mamat mahu sibuk puaskan bini

mamat menimbang-nimbang
tidak tahu jenama mana jadi pilihan

mamat capai yang itu tiga
mamat gapai yang inu dua
kalau diikut otaknya yang geliga
disitu juga mahu dia telan semua

mamat pujuk anunya agar bersabar
"tidak lari dua gunung yang dikejar"
mamat merasa dirinya kelakar

tiba dirumah
mamat campur semua
ditogoknya kopi campuran
memandang anunya dengan harapan

ada berita kampung yang mahu diroboh
berita bekas menteri rumah besar juga sudah heboh
mamat tidak peduli itu semua
yang mamat tahu,malam ini katil kelaminnya pasti roboh

Tuesday, July 07, 2009

relax

dia tanya, "kenapa kau tak cari kerja lain, relax sikit"

kalau relax yang kau cari, relaxla yang kau dapat.

macam tyler durden kata dalam fight club, "i just dont want to die without any scars".

Monday, July 06, 2009

Semalam, sebuah lori membawa kamera telah terbalik dan barang-barangnya telah bersepah keluar. Kebetulan pula bos syarikat kamera itu juga tidak ada. macam ni punya marketing pun kalau tak laku jugak tak taula.

setelah penat usha, gua akhirnya membeli pop corn berjenama digi sebelum pulang.

Friday, July 03, 2009

300 years ponzi scheme called banking.

total debt bagi setiap penduduk US secara purata telah menjangkau 160,000 dollar, masih belum ditolak kanak-kanak dan orang tua.

Dan malam ini official unemployment rate di US telah mencecah 26 years high dengan 9.5%, 4.67 juta job losses pada bulan jun.

Siapa yang akan membayar hutang-hutang ini jika semakin banyak pekerjaan yang hilang? More debt will be created. Macam lagu saleh yaakob, gali lubang tutup lubang, pinjam duit bayar hutang.

money,my friend, yang kau cari dan kira setiap hari tidak akan pernah cukup selagi kita masih di dalam ponzi scheme ini.

Money cant buy happiness. Happiness is the way.
Robert frost kata your whole life boleh diungkapkan dengan 3 words;
It goes on.

Menarilah dan terus tertawa
Walau dunia tak seindah syurga
Bersyukurlah pada yang kuasa
Cinta kita di dunia selamanya

Wednesday, July 01, 2009

gossip

tahun 2008 menyaksikan penubuhan blog-blog hiburan yang wujud bagai cendawan tumbuh di alam cyber negara kita. Bermula dengan ruangan gossip forum cari, isi kandungan gossip ini mula dicompile dengan lebih kemas oleh sekumpulan manusia ke dalam bentuk blog.

Trend ini, yang mana boleh menarik jutaan pembaca melalui page rank enjin carian biasanya akan disertakan dengan tajuk-tajuk panas supaya pautan tersebut boleh menarik lebih ramai pembaca. Jadi kita dapat lihat tajuk-tajuk gossip seperti "artis x terbukak baju di AIM" (padahal butang dia terbukak), "artis y nenek paling seksi di malaysia" dan "artis z pamela anderson malaysia".

Hari ini aku tengok ada blog yang dah tak ada idea bagi posting bertajuk "berapa agaknya saiz bra pamela malaysia?".

fuck!, jerit gua sambil mengkarate meja