Monday, October 27, 2008

au revoir upm

blog chedet adalah blog yang akan aku buka setiap hari.

ada satu statement yang aku sangat minat pada entry beliau baru2 ini (lebih kurangla);

"our current financial system has collapsed, and it is brought by greedy people. instead of trading products and goods, they are trading debt and money, ficticous money"

aku juga pernah baca satu komen yang aku suka..lebih kurang macamni la;

saya nak sentuh 5 benda je yang tun buat: jambatan pulau pinang, proton saga, klia, klcc, putrajaya. masa tu semua orang bising, tapi they didnt realize how much it change us, boost the economy, create employment etc.


komen aku;

great people talk about ideas.
normal people talk about things.
small people, talk about other people.

p/s: aku dah grad masters, ta!

Thursday, October 16, 2008

marchez, marchez, qu'un sang impur abreueve nos silons



di malaysia ada orang melayu, cina dan india.

di perancis, ada orang algeria, tunisia dan morocco.

pada tahun 2001, national anthem perancis telah di-boo oleh french Algeria semasa perlawanan France vs Algeria.

jadi pada perlawanan France-Tunisia selasa lepas, untuk mengelakkan insiden yang sama, pemain perancis dan Tunisia berdiri dalam line yang berselang seli.

dan national anthem france dinyanyikan oleh penyanyi berbangsa Tunisia. She belted her way through the song with tears in her eyes, as Tunisan fans booed and whistled.

Sekali lagi national anthem ini di-boo oleh rakyat mereka sendiri.

ini tidak ada kaitan dengan aku, cuma aku menonton match ini dan aku rasa sangat emosional.
itu belum masa tunisia score the first goal.

nasib baik orang malaysia tak suka tengok bola. at least tak ada orang boo lagu negaraku masa Malaysia - China etc.

ta!


Wednesday, October 08, 2008

hari-hari terakhir seorang pelajar MBA.

hari selasa ialah hari di mana aku akan berada di UPM untuk 13 jam (9 pagi - 10 malam)

hari ini bermula dengan submission assignment yang perlu aku prepare the whole trimester.

aku punya progress? 0%.

dan aku janji pada lecturer-separa-matang untuk submit esok pagi.

aku juga jadi saviour untuk class aku di mana tiada siapa mahu bersuara untuk discussion on GAP presentation.

lecturer mau keluar, tapi aku sempat angkat tangan dan bagi aku punya point of view. itupun setelah aku sms mok tanya dia pasal baby boomers.

lecturer-separa-matang tak jadi keluar kelas.

sebelah malam, keputusan mid term exam subject finance-guru-aku-paling-'sembah' dah keluar, ada beberapa orang dapat 0/20.

ini menyebabkan ramai student yang tak nak ambil dia orang punya result.

tapi aku rasa aku confident aku boleh dapat 10. aku pergi bilik finance-guru-yang-aku-paling-'sembah', cuba berbual2 tanya soalan asas. dia bagi paper aku dan berkata "its ok try harder".

3/20.

gila sadis. takpelah, itu harga yang aku bayar untuk berguru dengan dia.
at least aku untung rm1,600 saham IOICORP hari ini.

ta!

Tuesday, October 07, 2008

legend...wait for it...almost there......dary!

bagi aku telefilem hari raya terbaik tahun ini jatuh kepada telefilem arahan adlin aman ramli- joe & farida. (astro)

ulasan daripada ajamihashim:


Ini bukan telefilem bertemakan raya tapi sebuah kisah percintaan Joe & Farida yg unik & magik! The centre of attention ialah Farida tapi Joe yg menggerakkan naratif kisah ini. Ia mcm cerita Aladdin dgn 3 pilihan-nya (atau kurniaan good-luck & bad-luck?). Mungkin kalau skrip ini diangkat ke filem juga rasanya mungkin menarik. Dialog-dialog-nya mcm bertih jagung, witty, humorous & unpredictable! Watak-watak tambahan Azlan, Sarah, Amir & Rizal memang memantapkan lagi kisahnya yg berpusing-pusing ligat & laju! Malahan watak-watak cameo kecil Abu Simbel, Hassan, Hj Rafik & Nazri juga tidak kurang rencahnya! Dan saya sgt asyik dgn babak-babak kejutan yg di luar jangkaan satu-persatu bergerak ke depan naratif hingga terasa cepatnya telefilem ini berentetan sehingga tamat. Paling saya suka ialah babak ala 'Romeo & Juliet' yg secara tidak disedari atau terpaksa oleh Joe kpd Farida dgn 'bantuan' 2 org anggota polis di tgh mlm buta! Dan di akhir cerita, anda mungkin berfikir 2 kali 'siapakah' Abu Simbel & Hassan??? Juga anda akan tergelak sorang2 dlm 'lif' bila memikirkan perkataan 'potential' @ potensi! Paris Hilton perfume? Hahaha!

Wednesday, October 01, 2008

selamat hari raya.



ok, aku memang bias kepada osman ali.

selamat hari raya, maaf zahir batin.